Vakantiehuizen Bourgogne

  Home    

  

                                                                                      De omgeving 

                                               

Bent u op zoek naar zee, massa-toerisme en iedere avond feesten in de discotheek dan bent u bij ons aan het verkeerde adres. Waarom dan wel naar het departement Saone et Loire in de Bourgogne?

Bourgondië biedt natuur, prachtige vergezichten over heuvelachtig landschap afgewisseld met leuke dorpjes en stadjes, rust en ruimte. Dit ongerepte landschap vormt het ideale decor voor buitenactiviteiten, vooral voor wandelingen, fietstochten, marktbezoeken en snuffelen op de plaatselijke brocantes. De natuur van Bourgondië is in elk seizoen anders maar iedere keer weer een genot om te ervaren. Een tocht over de plattelandweggetjes brengt u vaak naar de meest onverwachte plekken. Ook een tocht naar de wereldberoemde, nabijgelegen Beaujolais is zeker de moeite waard en geeft u de gelegenheid de heerlijkste wijnen te ontdekken.

Naast deze rust en ruimte, de leuke dorpjes en de plaatsen La Clayette, Charolles en Cluny bent u binnen een uur in de stad Maçon en binnen een kleine twee uur in wereldstad Lyon. Ook zijn er diverse pretparken, een klimpark,  zwembaden, meren om te vissen en meren om te zwemmen en vele andere mogelijkheden van vermaak.

In al ons huizen vindt u een informatiemap met onder andere streekinformatie.


               


De goede reputatie van Bourgondië op het gebied van gastronomie en wijnen is wereldvermaard. Tot ver buiten de Franse grenzen staat Bourgondië goedbekend om haar levendige tradities en talrijke kwaliteitsproducten, maar ook, en misschien wel vooral, hebben haar bewoners een uitstekende vakkennis. Groentemarkten, vlees- en gevogeltemarkten, biologische markten, speciale dagen voor lekkerbekken. Zoveel gelegenheden om het hele jaar door op het ritme van de seizoenen in een gezellige sfeer over de markten te flaneren. U ontdekt de beste streekproducten en maakt kennis met talrijke regionale producenten. Ook proeven mag!


                           


Wekelijke markten met veel streekproducten zijn te vinden in La Clayette, Charolles, Cluny maar ook in Maçon op de pittoreske Place aux Herbes. Vergeet ook de bijzondere dierenmarkt van Saint-Christophe-en-Brionnais niet te bezoeken, die elke woensdag plaatsvindt, dit is de belangrijkste markt met runderen van het Charolais-ras.

Zwemgelegenheden in de omgeving van de huizen van Vakantiehuizen Bourgogne

Nabij  St.Point vindt u een in een mooie omgeving gelegen zwemmeer, met ligweide, waterfietsen en horeca. In het dorp St Point is ook een kasteel te bezichtigen.

Ook Lac Le Rousset is een zwemmeer met strandje, restaurant en speeltoestellen voor de kinderen.

De openbare zwembaden in o.a. Charolles, La Clayette en Matour zijn uitstekend geschikt voor een dagje zwemmen. De baden zijn allen voorzien van een ligweide en een restaurant.

  

LINKS 

Zwemmen:

www.plansdeaupromopeche.com/Etang-du-Rousset.html

www.guide-piscine.fr/saone-et-loire/lac-de-saint-point-1603_P

Pretparken:

www.lepal.com/

www.acrobath.com/

Steden:

www.macon-tourism.com/nl/

www.ville-charolles.fr/

www.lyon.fr/page/accueil.html

www.cluny-tourisme.com/index.php?lang=dutch

www.burgundy-tourism.com/unmissable-sights/sites/basilica-of-paray-le-monial-INCONBOU000V50022A

Mooie uitzichtpunten en wandelingen:

www.solutre.com/

www.burgundy-tourism.com/suin/-PCUBOU071160134#detail-PCUBOU071160134

www.burgundy-tourism.com/montmelard/-PCUBOU071160137#detail-PCUBOU071160137

Restaurants:

www.burgundy-tourism.com/unmissable-sights/tables/restaurant-de-la-poste-INCONBOU000V503ON9

www.lesaintcyr.fr/new/welcome/

 

Algemene informatie over de omgeving

Het departement Saône-et-Loire

Het departement Saône-et-Loire ligt in het zuiden van Bourgondië.

De hoofdstad is Mâcon. De Châlonnais ligt tussen de Côte de Beaune en de Mâconnais, een gebied dat beroemde wijnen voortbrengt, onder andere Mercurey, Rully, Givry en Crémant de Bourgogne. Aan de oevers van de jonge Loire strekt zich de Charolais-Brionnais-streek uit. Zachte hellingen, versterkte boerderijen en kastelen bepalen er het uitzicht. De rots van Solutré intrigeert sinds de prehistorische bewoners van de Mâconnais-Clunisois. Hier heerst een zuidelijke sfeer en vermaarde wijnen zoals Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon en Beaujolais dragen daar toe bij.

 Departementshoofdstad MÂCON

Mâcon ligt op de westelijke oever van de Sâone en is een bedrijvige industriestad. De stad staat in het teken van de handel in Bresse-kippen en Beaujolaiswijnen. In het Maison des Vins kunt u alles te weten komen over de wijnen uit de regio. Bijzonderheden zijn de voormalige kathedraal Saint-Vincent. De kathedraal werd tijdens de Franse revolutie verwoest. Er resteren nog enkele delen, waaronder het voorportaal en de torens. Tegenwoordig wordt er beeldhouwwerk van de voormalige kathedraal tentoongesteld. Het Musée de Ursulines (in het voormalige Ursulinenklooster met een collectie schilderijen van Franse en Vlaamse meesters), het Hôtel de Senecé (musée Lamartine) en het Maison de bois, een vakwerkhuis uit de renaissance, versierd met bizar houtsnijwerk.    

Cluny

In Cluny herleven niet alleen de middeleeuwen, maar ook een belangrijke Romaanse bouwperiode die verstrekkende gevolgen had. Deze tegenwoordig maar kleine plaats in het zuiden van Bourgondië, ten westen van de Saône, verwierf haar vooraanstaande positie in de middeleeuwen door het reeds in 910 gestichte benedictijner klooster. Vanuit dit klooster werden in heel Europa ongeveer 2000 cluniacenser kloosters gesticht. De diepgaande invloed kwam ook in de bouwkunst van deze kloosters tot uiting. In het Musée Ochier vindt u o.a. 12de-eeuws beeldhouwwerk, religieuze kunst en een fraaie kloosterbibliotheek.

Chalon-sur-Saône

Chalon-sur-Saône is van vroeger uit  een belangrijke handels- en industriestad. Al vanaf het eind van de middeleeuwen genoot de stad faam vanwege de hier gehouden wildmarkten. Halverwege de 19de eeuw vestigde de gebroeders Schneider uit Le Creusot hier een scheepswerf en kwam er een treinverbinding met Parijs tot stand. Tegenwoordig is Chalon-sur-Saône nog steeds een belangrijke industriestad. Ook de gunstige ligging ten opzichte van zowel de Autoroute als de TGV-lijn draagt hieraan bij. Chalon-sur-Saône kent enkele bezienswaardigheden. Vanaf de oorspronkelijk uit de 16de eeuw stammende Tour du Doyenné heeft u een mooi uitzicht op de stad. Het Quartier Saint-Vincent is een mooi winkelgebied met hier en daar prachtige gevels. In het Musée Nicéphore Niepce wordt de ontwikkeling van de fotografie belicht. De uit het begin van de 18de eeuw stammende Église Saint-Pierre heeft een neogotische gevel en enkele interessante beelden uit de 17de eeuw. Het Musée Denon bezit een afwisselende archeologische verzameling vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen.

La Clayette

La Clayette ligt boven het dal van de rivier de Genette die hier een meer vormt. Het oorspronkelijk 14de-eeuwse kasteel (zie foto) heeft drie vleugels en wordt omgeven door grachten. Het kasteel zelf is niet toegankelijk. In de bijgebouwen kan een automuseum worden bezocht. Liefhebbers van chocolade moeten een bezoekje brengen aan de chocolaterie van Bernard Dufoux. Dit aan de Rue Centrale gevestigde bedrijf is in heel Frankrijk bekend. De creaties zijn prachtig maar helaas niet goedkoop. Iets ten noorden van La Clayette ligt het fraaie Château de Drée. Dit kasteel is wel geopend voor het publiek. 

Paray-Le-Monial

Paray-Le-Monial ligt ten westen van Cluny en is bekend vanwege de romaanse basiliek en als bedevaartsoord in de Heilig-Hart-verering. Op 27 december 1673 verscheen Christus voor de eerste maal aan zuster Margaretha-Maria-Alacoque en toonde haar zijn Heilig Hart. Deze kerk is gebouwd in de 11de eeuw en was oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Naar aanleiding van de Heilig-Hartdevotie werd de kerk verheven tot basiliek en in 1875 werd zij toegewijd aan het Heilig Hart (Sacré-Coeur). De kerk is gebouwd in cluniacenzer stijl en wordt beschouwd als een kleine uitgave van de inmiddels gesloopte abdijkerk van Cluny. De façade heeft twee torens uit de 11de en 12de eeuw en heeft weinig decoratie. In de Chapelle de la Visitation kreeg Margaretha-Maria Alacoque de verschijningen van het Heilig Hart. Haar lichaam ligt er opgebaard in een glazen schrijn. De kapel bevat verder mozaïeken met een uitbeelding van de visioenen.

Roche de Solutré

De 493 meter hoge Roche de Solutré is een gigantische kalkstenen rotsuitstulping aan de rand van de Beaujolais. De bij het dorpje Solutré-Pouilly gelegen rots is vooral bekend vanwege de archeologische opgraven aan de voet van de rots. Hier werd een metersdikke beenderenlaag gevonden van mammoeten, oerossen en bizons. In het naastgelegen Musée départemental de Préhistoire kunt u kennismaken met de bewoners uit het laat-Paleolithicum. Hier wordt ook duidelijk dat de voet van de rots hoogstwaarschijnlijk een uitbeenplek is geweest. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de Bresse, de Jura en de Sâone.

   

  Home        Terug naar verhuurhuizen